O altfel de campanie Prețuiește apa, iubește viața

“Școala altfel” la Stația de Tratare a Apei din Barați

O altfel de școală, altfel de cursuri și….de ce nu, un altfel de mod de a privi apa pe care o bem.

Acest lucru și l-au propus reprezentanții S.C. CRAB S.A. în perioada 7-11 Aprilie 2014 când, împreună cu elevii mai multor școli din județul Bacău, au parcurs, pe viu, drumul apei de la intrarea într-o Stație de Tratare a Apei Brute (STA) și până la furnizarea acesteia către noi toți, consumatorii.

Tururile ghidate au avut loc la Stația de Tratare a Apei Brute de la Barați în cadrul săptămânii “Școala altfel” iar obiectivul urmărit a fost acela de a arăta elevilor, în mod practic, aspectele prezentate la nivel teoretic, în prima etapă a campaniei Prețuiește Apa, iubește viața desfășurată pe parcursul anului trecut.

Dacă la începutul vizitelor școlarii priveau timizi clădirile simple, austere și pe cei care îi întâmpinau,

... pe măsură ce descopereau, rând pe rând, instalațiile complexe, automatizate, dinamice, “ascunse” în acele clădiri, interesul și voia bună a acestora creștea, ajungând ca la final, laboratoarele de analize să se dovedească neîncăpătoare pentru dinamismul și interesul manifestat de cei mici pentru spectrofotometre, pahare Berzelius, eprubete și teste cu soluții frumos colorate și interesante.

De la aprecierile inițiale hilare ale elevilor, de tipul “aici este apa din canalizare” sau “suntem la o casă de apa” aceștia au ajuns, la final, să cunoască, în detaliu, ce înseamnă circuitul apei către și de la om, cu alte cuvinte ce se întâmplă practic cu apa pe care o bem și o folosim, de la captarea dintr-o sursă naturală și până la reintroducerea acesteia în circuitul natural.

Cu această ocazie elevii au aflat că județul Bacău este avantajat în comparație cu ale județe ale țării, prin existența, pe teritoriul său, a unei surse naturale de apă de munte, curată și îndestulătoare - lacul de acumulare de la Valea Uzului. Totodată, elevii au învățat că și o astfel de apă, oricât de curată, nu poate fi consumată ca atare și că, în spatele procesului de tratare există o întreagă tehnologie și o mare responsabilitate a celor care au grijă de calitatea și siguranța apei și, deci și de sănătatea noastră a tuturor.

Imagini Scoala Altfel

Toți cei prezenți, elevi și profesori, au conștientizat faptul că, într-o lume în permanentă schimbare, și acest sector trebuie să se adapteze evoluțiilor societății în general. Din păcate, în societățile intens industrializate omul nu mai trăiește în perfectă armonie cu natura și deci trebuie să facă eforturi suplimentare pentru a echilibra agresiunile sale asupra factorilor de mediu. Astfel, surse de apă clasice precum fântânile, puțurile, cișmelele etc., cândva sigure, nu mai constituie astăzi locuri recomandate de alimentare cu apă potabilă, iar de aici rezidă și importanța sistemelor de captare, tratare și furnizare a apei brute și a celor de control, epurare și reintroducere controlată în circuitul natural a apelor uzate.

Impactul pozitiv pe care discuțiile concrete și exemplificările la fața locului le-au avut în rândul tuturor participanților, au confirmat încă o data reprezentanților S.C. C.R.A.B. S.A. că efortul care stă în spatele unui pahar de apă curată și sigură merită și trebuie promovat în permanență atât în rândul celor mici cât și în rândul adulților.

Așadar, o săptămână altfel, cu o altfel de abordare a procesului educativ - aceea unde teoria întâlnește practica - în care apa, omul și prețuirea au fost protagoniștii principali.

Premierea celor mai activi și implicați dintre elevi

În urma vizitelor la STA Barați, mai mulți elevi au trimis impresii scrise care au fost jurizate, iar cele mai bune dintre acestea au fost premiate.

Premiul 1 a fost obținut de elevul Bogdan AFERENȚOAIEI din clasa a VII-a a Școlii Gimnaziale Alexandru Piru din Mărgineni - Structura Barați

Premiul 2 a fost obținut de eleva Ilinca VINTILĂ din clasa a VII-a a Școlii Gimnaziale Constantin Platon din Bacău

Premiul 3 a fost obținut de eleva Miruna Maria DOROȘ din clasa a VI-a a Școlii Gimnaziale Constantin Platon din Bacău

Premianti - Scoala Altfel
Sunteti aici: Acasă