Campania de promovare a proiectului în școli

Campania de promovare a proiectului în școli

Pe data de 16 Septembrie 2013 echipa de proiect a demarat campania de promovare a proiectului „Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Bacău” în școli din aglomerările cuprinse în proiect, respectiv Bacău, Buhuși, Dărmănești, Moinești și Târgu-Ocna.

Echipa de proiect a organizat, împreună cu școlile implicate și sub îndrumarea Inspectoratului Școlar Județean Bacău, un Proiect educativ care s-a desfăşurat în perioada Septembrie - Decembrie 2013.

Proiectul educativ s-a adresat,cu precădere, unui grup ţintă cu mult potenţial de asimilare rapidă şi de diseminare activă a informaţiilor: elevii. Aceştia pot fi adevăraţi promotori ai unor comportamente corecte şi eficiente vis a vis de mediul înconjurător şi, mai mult, reprezintă beneficiarii pe termen lung (pe termenul cel mai lung) a investiţiilor din Proiect.

Obiectivele specifice campaniei:
  • Familiarizarea elevilor cu obiectivele Proiectului ”Extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă și apă uzată în Județul Bacau” și importanța acestor lucrări pentru comunitatea în care ei trăiesc;
  • Creșterea gradului de conștientizare asupra importanței vitale a accesului la apă şi a caracterului limitat al apei potabile;
  • Promovarea contribuției UE la finanțarea Proiectului din Fondul de Coeziune.
Grupul țintă a fost format din:
  • Elevi din clasele a III-a si a IV-a (a doua jumătate a ciclului primar) din aglomerările cuprinse în proiect, respectiv Bacău, Buhuși, Dărmănești, Moinești și Târgu Ocna.
  • Elevi din claselor VII-a şi aVIII-a (a doua jumătate a ciclului gimnazial) din aglomerările cuprinse în proiect, respectiv Bacău, Buhuși, Dărmănești, Moinești și Târgu Ocna.

Activități

1. Lansare concursuri cu premii în școli:
  • Concurs de afișe în care să fie surprins sloganul campaniei Pretuieste apa, iubeste viata! destinat elevilor claselor a III-a si a IV-a,
  • Concurs de lucrări scrise (de tip eseu) în care să fie surprins sloganul campaniei Pretuieste apa, iubeste viata! destinat elevilor claselor a VII-a şi aVIII-a.
  • Discuţii pe tema circuitului apei în natură cu sublinierea rolurilor diferite ale naturii, pe de o parte (care asigură acest circuit prin formele de agregare ale apei) şi a omului, pe de alta parte (care valorifică apa şi care trebuie să o facă în mod responsabil). În acest mod, copiii au înţeles mai bine utilitatea investiţiilor dintr-un astfel de proiect şi a comportamentelor adecvate pe care oamenii trebuie sa le adopte pentru a păstra apele curate, pentru a nu risipi apa potabilă şi pentru a proteja mediul.
  • Discuţii libere (tip brainstormig) privind metodele de utilizare responsabilă a apei;
Afisul concursului pentru copii
2. Jurizare lucrari
3. Evenimente de premiere care au cuprins:
  • Prezentarea filmului educațional Povestea Apei
  • Premierea lucrărilor câştigătoare
Lucrari premiate Bacau 1
Lucrari premiate Bacau 2
Lucrari premiate Bacau 3
Lucrari premiate Buhusi
Lucrari premiate Darmanesti
Lucrari premiate Moinesti
Lucrari premiate Tg. Ocna

Premianţii primesc diplome de promotori ai apelor curate, împreună cu acestea primind şi însărcinarea de a disemina în rândul colegilor lor cunoştinţele dobândite pe parcursul campaniei.

Activitățile planificate pentru atingerea acestor obiective au fost gândite astfel încât să fie atractive pentru elevi, să le stimuleze dorința de a se informa și de a studia un domeniu nou și interesant.

Impactul a fost foarte mare în rândul acestui grup țintă: au fost trimise lucrări numeroase şi lucrări de calitate care au demonstrat implicarea şi interesul mare atât a elevilor dar și a profesorilor coordonatori.

Campania de promovare a proiectului în școli a avut un impact pozitiv deosebit în mass media locală. Sunt relevante în acest sens următoarele materiale de presă şi audio/video:

Stiri in cadrul grupajelor de stiri ale televiziunilor Realitatea TV

click pentru a viziona intregul grupaj

Articole de presă în Ziarul de Bacău (numerele din 26.11.2013; 28.11.2013, 3.12.2013, 6.12.2013, 9.12.2013, 12.12.2013) si în ziarul Deșteptarea (numerele din 29.11.2013 -1.12.2013 si 12.12.2013):

Sunteti aici: Acasă